109 / 080323

Maahanmuuton kustannukset.

Siitä puhutaan paljon. On puhuttu jo vuosikymmenet. Lopettakaapas broilerit se puhuminen ja tehkääpäs laskelma, jossa otetaan maahanmuuttajien kustannukset, vs. verotuotot. Sillähän asian saa nopeasti selvitetyksi ja kovaa faktaa pöytään. Meillä on jo sen verran kauan ollut pakolaisia ja muita tänne muuttaneita ulkomaalaisia, esimerkiksi yritysten palkkaamia työntekijäitä ja sodista pelastettuja pakolaisia, että asia on helposti selvitettävissä. Tilastokeskus vain hommiin ja  toimeksiannoksi  maahanmuuttaneiden ulkomaalaistaustaisten  sosiaalimenot vs. verotuotot. Tilastoja saa tehdyksi jo varmaan  ensimmäisten pakolaisten  parista seuraavastakin sukupolvesta.  Samalla selviää sekin, integroituvatko  pakolaiset ja heidän jälkeläisensä  pohjoismaalaiseen yhteiskuntaan.

Tiedän kyllä jo etukäteen mitä se laskelma tulee näyttämään. Esimerkiksi sotatoimialueilta tulevien pakolaisten ja joidenkin muiden ryhmien kustannukset ovat miinusta. Vastaavasti taas yritysten rekrytoimien ja palkkaamien ulkomaisten kansalaisten  tulos on positiivinen.

Aika selkeää. Jos sinut rekrytoidaan töihin, sinusta tulee veronmaksaja. Jos sinut hankitaan oleskelemaan Suomeen muuten vaan, sinusta tulee kustannuksia. Yksinkertaista, mutta totta. Eli työperäinen maahanmuutto voi tuottaa jotain, muusta maahanmuutosta tulee kustannuksia. Näitä muun maahanmuuton kustannuksia pitää sitten pohtia erikseen valtion kassan riittävyyden, humanitääristen, moraalisten, eettisten ja sosiaalisten syiden pohjalta.

Perusperiaate on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Tällä hetkellä elämme miljardeja joka vuosi velaksi. Jokainen voi myös pohtia, onko vastuullista toimintaa lisätä valtion kuluja entisestään tälläisessä tilanteessa, jossa joka päivä  elämme velaksi ja teemme lisää velkaa.

Fakta on myös se, että jokaisella pelastusaluksella on oma kantokykynsä. Jos sen ylittää, uppoaa koko laiva. Pelastajat ja pelastetut.