126 / 010423

Eräs näkökulma - Työperusteinen maahanmuutto

EK ja hallitus haluavat maahan 50000 maahanmuuttajaa joka vuosi. Nämä maahanmuuttajat, olkoonkin vaikka työperäisiä maahanmuuttajia, tuovat perheensä mukana, niin se tarkoittanee sitten jo 150000 maahanmuuttajaa joka vuosi. Yksi työhön ja kaksi muuta erilaisten palveluiden piiriin. Päiväkodit, terveydenhuolto, koulu jne. Periaatteessa tälläisellä laskutavalla saadaan aikaiseksi 1-2=-1 tilanne. Eli kun maahan tulee yksi työperäinen maahanmuuttaja, joka maksaa veroja, hänen mukanaan tuomat kaksi muuta perheenjäsentä taas käyttävät veroja. Lopputuloksena siis hyvinvointivaltion menot kasvoivat, työperäisestä maahanmuutosta huolimatta. Samalla pahennettiin suomessa jo olemassa olevaa rakenteellista työttömyyttä.

”Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2022 heinäkuussa 190 000”

Työllisiä heinäkuussa 2022 enemmän kuin vuosi sitten - Tilastokeskus (stat.fi)

Minulle tulee mieleen, että pitäisikö nämä Suomalaiset työttömät työllistää ensin, ennen kuin hankitaan lisää työvoimaa ulkomailta. Minusta tuntuu siltä, että EK ja Hallitus haluavat tuoda suomeen lisää työvoimaa, sen vuoksi, että palkkatasoja voidaan alentaa lisäämällä työvoiman tarjontaa. Onko tarkoitus tuoda suomeen ulkomaista halpatyövoimaa massoittain ja lisätä kantasuomalaisten koulutettujen osaajien työttömyyttä? Työvoiman haaliminen ulkomailta olisi helpompi ymmärtää, mikäli suomessa olisi täystyöllisyys ja työntekijöitä ei olisi.

Tosiasiassa meillä on suomessa iso ja kasvava joukko työttömiä koulutettuja ja kovaa kokemusta omaavia osaajia, jotka eivät työllisty oman koulutuksensa, osaamisensa ja kokemuksensa mukaisella palkalla. Työnantajat haluavat polkea palkkoja ja palkata halpatyövoimaa, jota pidetään pari vuotta ja sitten vaihdetaan taas halvempaan.

Diplomi-insinööri on työtön - tarjous: Palkka 3 000 euroa kuukaudessa (iltalehti.fi)

Liisalla on monta tutkintoa - työpaikkoja ei, kokemus ei auta (iltalehti.fi)

Samaan aikaan, hallitus myös lisää korkeakoulututkintojen määriä, vaikka korkeakoulutettuja on työttöminä. En ymmärrä tälläistä politiikkaa. En näe siihen kuin yhden syyn. Se on ylitarjonnan tietoinen luominen, jolla pyritään polkemaan ja alentamaan palkkatasoja ja heikentämään muutenkin työntekijöiden oikeuksia.  Sama pätee moniin muihinkin aloihin, ei pelkästään korkeakoulutettujen töihin.

Samaan aikaan lehdistä saa lukea, että työssäkäyvistä duunareistakin joka kolmas on ajautumassa köyhyyteen.

Köyhyys voi uhata jopa joka kolmatta duunaria – ”Meinasin pudota penkiltä, kun näin tulokset” - Helsinki | HS.fi

”Tuoreiden tutkimustulosten mukaan useampi kuin joka kymmenes duunarityötä tekevä on suuressa köyhyysriskissä.”

Eli tilanne on työmarkkinoilla se, että monilla, niin duunareilla kuin korkeakoulutetuillakin on vaikeuksia työllistyä oikein palkattuihin työsuhteisiin. Monet eivät saa töitä koulutuksesta ja kokemuksesta huolimatta ja suuri osa niistäkin, ketkä tekevät kokopäiväistä työtä, elävät kädestä suuhun jatkuvassa niukkuudessa ja köyhyysriskissä. Tästä huolimatta, hallitus ja EK haluavat kasvattaa maahanmuuttoa voimakkaasti ja tuoda työmarkkinoille runsaasti lisää työvoimaa. Halpatyövoimaa. Se tarkoittaa entisestään kurjistuvaa tilannetta työmarkkinoilla ja ahdinkoa Suomalaisten perheisiin.